woensdag 27 oktober 2010

Une petite touche de France in Amsterdam

In Amsterdam Parijse chic, authentieke Franse keuken en de geur van Aix en Provence. Smaakvol en je ne sais quoi van brasserie tot boutique, zie hier mijn favoriete adressen:

Shopping:

Agnes B voor mooie tijdloze chic. Mooie vestjes, veel zwart/wit combinaties en leuke accessoires! Op het Rokin maar ook te bestellen vanuit de luie sofa (ook voor kinderen!)
www.europe.agnesb.com

Antik Batik is kleurrijke kleding met prachtige borduursels. Voor Antik Batik kan je terecht bij Too in de Utrechtsestraat, www.tooamsterdam.nl of Raak in de Leidsestraat www.raakamsterdam.nl
Antik Batik is ook verkrijgbaar via de webshop www.antikbatik.com met lieve folklore jurkjes voor je dochter.

Isabel Marrant, één van mijn favoriete Franse kledingmerken vindt je bij Sky, Herengracht 228.


Afbeelding: Architonec.com

Fermob:
Je kunt de Franse woonbladen Elle Decoration en Coté Sud niet openslaan of ze staan erin, de trendy Fermob aluminiumstoelen, bekend van Jardin Luxembourg in Parijs. In alle kleuren te verkrijgen bij Dacks in Amsterdam Z.O. maar ook Sissy Boy Homeland in Magna Plaza.

Caulils Delicatessen
Traiteur maar ook fijn culinair adres voor kleine cornichons, Franse mosterd (Maille), Franse kazen en gekookte kastanjes. Zie ook www.caulils.com

De boulanger op het Olympiaplein: Le Fournil
Voor de echte baguette ga je naar deze bakker!
http://www.lefournil.nl/

L’Occitane uit de Provence.
Verveine badproducten, lavendel zeep en yummie mummy body lotion voor moeder en kind. Je vindt L´Occitane op de Heiligeweg.


Afbeelding: Diptique.com

Dyptique parfum en kaarsen.
Voor komende winter de geurkaars Feu de bois maar ook groene munt, cypress, oranger…... Te verkrijgen bij Sissy Boy Homeland (Magna Plaza)en SkinsCosmetics, Runstraat 11. Bij Skins Cosmetics, www.skins.nl, kan je ook de heerlijke huidverzorgingsproducten van Nuxe kopen! In Frankrijk ook verkrijgbaar bij de Monoprix.

Franse bistrots:



Bouchon du Centre
Een beetje verborgen in de Falckstraat, om de hoek bij de Utrechtsetraat ligt een echte typische Franse bistrot met heerlijke streekgerechten uit Lyon. Deze kleine bistrot is een geweldige plek om te lunchen. Eigenaresse en goede kokkin Hanneke haalt de Franse regionale produkten uit Frankrijk en kookt en serveert alles zelf. www.bouchonducentreamsterdam.com

Bistrot Neuf
Nog een heerlijke Franse bistrot met typisch Franse gerechten zoals Blanquette de veau en fruits de mer. Helemaal op zijn plek in de culinaire Haarlemmerstraat.
www.bistrotneuf.nl

The French Café bistrot in de Pijp mag niet ontbreken in deze lijst. Je hebt de keuze uit mooie Franse klassieke gerechten zoals steak tartare, paté de campagne, tarte tatin en crème brulée.
www.thefrenchcafe-bistrot.nl

Cote Ouest is te vinden in de Gravenstraat en serveert een authentieke Franse regionale keuken. Galettes, Cotriade en mosselen! Zie voor reserveringen www.coteouest.nl

Zelf aan de slag…:



La Cuisine Française/Le Cordon Bleu op de Herengracht
Je kunt er workshops en cursussen volgen. Hoe leuk en leerzaam zou het zijn om ook een kookprogramma te hebben voor de kids. Misschien binnenkort ook in Amsterdam? Zie als voorbeelden www.ritzparis.com kinderen van 6-11 jaar kunnen kook workshops volgen in de école Ritz Escoffier en les petits cordon bleu, zie www.lcbparis.com


Franse taal en cultuur:

Maison Descartes
Maison Descartes vertegenwoordigt al meer dan zeventig jaar de Franse aanwezigheid in Nederland. In mijn studententijd was ik er regelmatig te vinden voor een prachtige Franse film en super Franse authentieke gerechten van Ariane Ghiardi in het restaurant. Het restaurant is er helaas niet meer maar voor een Franse film of expositie nog steeds de moeite van het bezoeken waard!
www.maisondescartes.com

dinsdag 12 oktober 2010

Er was eens.....Marrakech: sprookjes uit 1001 nacht



Een paar dagen Marrekech is natuurlijk super romantisch met je geliefde. Toen ik met mijn geliefde een aantal jaren gelden voor het eerst een bezoek bracht aan deze stad en verbleef in het schitterende hotel Villa des Orangers (www.villadesorangers.com) was ik vastberaden nog eens terug te keren.

Marrakech is een fantastisch stad om met de kids te ontdekken in het voorjaar of in het najaar. Laat ze met alle 5 de zintuigen deze magische stad beleven! Kinderen vanaf ongeveer 4 jaar zullen betoverd worden door deze sprookjesachtige stad: Haal de sprookjes van Alladin en de wonder lamp, Ali Baba en de veertig rovers en Sinbad de Zeeman maar weer uit de kast!

De top 10 highlights van Marrakech:
1. Het plein Jamaa el Fna met slangenbezweerders, muzikanten, verhalenvertellers en acrobaten is zowel overdag als s’avonds (een must voor foodies) een bezoek waard.



2. Shopping in de souks. Via het plein Jamaa el Fna heb je diverse ingangen naar de souk. Laat wandelwagen en/of buggy in het hotel en slenter door de smalle straatjes van deze geweldige markt. How much, combien? En het afdingen is begonnen……. sieraden, babouches, theeglazen, djellabas, tajines, shawls in alle kleuren, lantaans en manden. Sieraden, shawls en lantaans waren bij thuiskomst een hit. De gekochte djellabas en babouches belanden uiteindelijk toch in de verkleedkist van mijn dochter…

3. Neem de tijd voor een heerlijke lichte lunch in de Medina op het prachtige terras van La Terasse des epices, www.laterassedesepices.com

4. Een tochtje met de paardenkoets. Zéér toeristisch maar toch echt de moeite waard met kinderen. Even bijkomen in de koets van alle indrukken is geen slecht idee. Vergeet niet af te dingen!

5. Geniet van het zwembad. De riads in de Medina zijn zeer sfeervol maar hebben lang niet allemaal een lekker groot zwembad. Kijk eens op www.I-escape.com of www.cntraveller.com voor mooie stijlvolle riads. Ook buiten de Medina zijn een aantal stijlvolle hotels met fijne voorzieningen voor de kids. Zie o.a. www.beldicountryclub.com en het nieuwe www.peacockpaviljons.com

6. Jardin Majorelle, deze door YSL gerestaureerde tuin met blauwe villa/museum is een paradijsje om even bij te komen van de drukte in de Medina. Wandel met je kids langs cactussen, exotische bloemen, palmen en citroenbomen en bezoek de koloniale blauwe villa www.jardinmajorelle.com

7. Voor je dochter(s): laat een rode henna tatoeage zetten, bv je naam in het arabisch op het Place des Epices of meer “chill” in het hotel (o.a. in boutique hotel Dar les Cigognes).

8. Het Bahia paleis: alleen al om de mooi aangelegde tuinen, decorative tegels, fonteinen en kamers van de sultan een must see.

9. Voor de wat oudere kinderen is een excursie naar Quarzazate ook een must. Dit is de laatste stop voor de Sahara woestijn. Het is een geliefde Hollywood filmlocatie (o.a. SATC 2010, Babel en de Gladiator) en de ideale plek voor een kamelen tocht of 4WD rit door de zandduinen.

10. Food!! Ga met de kids naar het plein Jamaa el Fna. Als je het niet aandurft aan te schuiven bij de eetmarktkramen ga dan een heerlijke tajine eten in een van de goede maar eenvoudige restaurants aan het plein. Voor sprookjesachtige sferen zijn Dar Moha, Dar Marjana en le Tobsil echte aanraders. Voor buiten de Medina: bar, restaurant, boutique le Comptoir.
Geniet van de Marokkaanse keuken: pastillas, couscous, tajines en de smaak van amandelen, dadels en vruchten.
Bij thuiskomst zelf aan de slag met nieuwe tajineschotel, harissa kruiden en kookboek van Mourad Mazouz (MoMo).

Een reiservaringen sprookje rijker ………. en zij leefden nog lang en gelukkig!