donderdag 31 maart 2011

Amsterdam: kinderen mee voor lunch en diner part 2


L’hiver est fini! Wat is het fijn om met la famiglia op een zondagmiddag naar het Westerpark te gaan of weer even te varen door de grachten. In het weekend naar het strand of dierentuin en s’avonds na het eten nog een ijsje halen. Het is eindelijk lente, de dagen worden langer, we gaan erop uit en trakteren onszelf op een heerlijke lunch of diner in de stad.


In mijn blogbericht van 16 april 2010 heb je al een paar fijne adressen kunnen vinden. Het Japanse eethuis Kagetsu in de Hartenstraat gaat 7 april a.s. eindelijk weer open en bij Hotel Goudfazant heb ik inmiddels zelf een paar keer gegeten. Dit blijft zeker een van de favoriete adressen. De (pop up) restaurants in industriële ruimten blijven een trend in Amsterdam. Allemaal groots opgezet en veelal kindvriendelijk. Wel oppassen geblazen dat een aantal van deze restaurants geen eetschuren gaan worden a la Van der Valk en La Place. Klein is ook fijn. Voor 2011 nog een paar ideeën en adressen voor een lekkere lunch, diner of gourmandises met de kids.



@ Seven
in de Scheldestraat in Amsterdam is een goed lunchadres. Eerst nog naar binnen bij Koter & Co en Groter en Co op nr. 55-57 en daarna nog even kijken bij kinderschoenenwinkel Meijs & Co op nr 44. Voor de lekkerste Italiaanse ravioli, olijfolie, pesto en koffie ga je naar Feduzzi op nr. 63. Dan even rust op terras of binnen bij @ Seven. Bestel een heerlijke vruchtenshake met Holtkamp taartje, broodje of salade. Er is een kinderspeelhoek en een ruimte om je baby te verschonen. Ideale pit-stop in de Rivierenbuurt. http://www.at7online.nl/


Takara
Bij de Scheldestraat de hoek om op Europaplein 11 vind je het traditionele Japanse eethuis Takara. Goede teppanyaki en sushi. Al jaren een fijn adres en kids zijn welkom. Takara is open vanaf 17.00 uur. Daarna zeker nog even ijsje halen aan de overkant op het Scheldeplein bij Pisa ijs.


Brasserie Witteveen
Op de Ceintuurbaan is een leuke trendy zaak waar je lekker kunt borrelen en hapje kan eten. Kinderen vermaken zich prima in de grote speelkamer achterin.
http://www.brasseriewitteveen.nl/nl/kids


Cafe-restaurant Stork

Foto: website restaurant Stork











Nieuw in 2011, een visrestaurant in een industriële loods aan het Ij in Amsterdam-Noord. Open voor lunch en diner. Kinderen zijn welkom!
http://www.restaurantstork.nl/


In the open air:

De Picnic Butler
Voor als het heel lekker weer is en je zin hebt in een picnic met vrienden in het Vondelpark is er de Picnic butler. Voor kristallen glazen, servies, kleden, kussen en eten wordt gezorgd.
http://www.butlerforhire.nl/



Buitengewoon in het land




Een nieuw concept overgewaaid uit Amerika (Outstanding in the field) om in de gaten te houden. Beeld je in: een diner aan een lange mooi gedekte tafel in weiland, boomgaard of stadsboerderij met de meest verse biologische producten van het land. Het zou wat locaties betreft geweldig zijn met de kids. Wie wel eens in de Olmenhorst in Lisse is geweest weet hoe sfeervol en kindvriendelijk dit is.
http://outstandinginthefield.com/ en nu in Nederland op diverse locaties vanaf 17 april a.s. Zie voor de locaties: http://www.buitengewooninhetland.nl/


Gourmandises
Op een heerlijke lentedag nog even een ijsje halen of een frozen yoghurt, mmmmm


De Ijsfabriek ofwel Montepelmo



Misschien wel het lekkerste ijs van Amsterdam midden in de jordaan op de 2e Anjeliersdwarsstraat 17. Bubblegum ijs en smurfenijs zijn favoriet bij de kinderen.

http://www.montepelmo.nl/


Fresh Frozen Yoghurt



Bevroren yoghurt ijsjes met topping van chocola, koekjes en fruit.
Vanaf half april op 3 locaties in Amsterdam waaronder de Hartenstraat, hoek Keizersgracht.
http://www.frozz.com/



































dinsdag 22 maart 2011

Boutique zomerfestivals

Oei, ik ga mij nu op glad ijs begeven want ik ben helemaal geen ervaringsdeskundige op het gebied van zomerfestivals. De grote legendarische muziekfestivals zoals Pinkpop, Rock Werchter en Roskilde zijn allemaal aan mij voorbijgegaan afgelopen jaren. Ik had niet zo'n zin om in een plastic regencape 3 dagen lang tussen 60.000 mensen te gaan staan springen in de modder en in een tentje te slapen. Beetje vies al die ongewassen mensen bij elkaar dacht ik zo, terwijl je de laatste 2 jaar geen glossy magazine kan openslaan zonder Festival Fashion. Foto’s van Sienna Miller met hippe hoed of Kate Moss met de bekende Wellies aan op het Glastonbury festival in Engeland of nog beter het Coachella festival in Californië. Festivals zijn in en we proberen massaal een ticket te bemachtigen voor het muziek- en kunstfestival Lowlands, want pas op: in no-time uitverkocht. Het wordt misschien toch tijd dat ik een festival ga bezoeken. Mijn wellies staan in de kast, maar voor 2011 zijn de cowboy wellies een must (ladies, please geen Ugly Uggs!). Hoofdband op en gaan, maar oeps wat doe ik met de kids???

Engeland is bij uitstek een land waar in de zomer veel muziekfestivals worden gehouden  Iedereen kent het bekende Glastonbury (in 2011 grote namen zoals U2 en Coldpay) maar er zijn er nog veel meer. In Engeland is meer ruimte voor grote festivals dan in ons polder kikkerland. Maar wat blijkt nu? De festival liefhebber, (lees ook: 30-50 en nog wat festivalganger) wil terug naar small and clean, een relaxte sfeer, activiteiten voor de kids en naast een paar grote namen quirky entertainment met acteurs, dansers en acrobaten. Dus niet meer alleen 3 dagen lang in de massa met de handen omhoog in de modder staan.

Een paar suggesties in Engeland voor komende zomermaanden. En anders .... next year! Volgend jaar zomer staat London e.o. op zijn kop vanwege de Olympische Spelen en Sail (!). Reden genoeg om het kanaal over te steken en je verblijf te verlengen voor één van de volgende festivals:

Bestival
Isle Of Wight (8-9-10-11 September)
Bestaat pas een paar jaar. Dit jaar optredens o.a. Kelis en The Cure. Kamperen kan in de boutique camping met tipi tenten en yurts. Kids kunnen mee, er is een professionele babysitting service, gespecialiseerd in oppassen tijdens muziekfestivals (http://www.boutiquebabysitting.com/), een “babytempel” voor verzorging van de allerkleinsten en er zijn veel activiteiten voor de kids.
http://www.bestival.net/

Het kleinere zusje van Bestival is er ook in de vorm van Camp Bestiva. Dit festival is nog meer op families gericht. Van 22-31 juli in Dorset.
Optredens van o.a. Blondie en Eliza Doolittle. Kamperen doe je ook weer op de glamping way, o.a. ook in schattige houten gekleurde huisjes (podpats!). Er is een kindertuin met veel activiteiten.
http://www.campbestival.net/


Secret Garden Party
Bij Huntingdon, Cambridgeshire (21-24 juli)
Volgens kenners “one of the best“. Vorig jaar stond o.a. Lilly Allen op het podium. De website geeft slechts een tipje van de sluier: “What this website will do is paint a picture of The Party: its headline acts, its workshops, its speakers and its stages. A snap shot only. To truly understand Secret Garden you must walk through the festival gates as if Monday was never destined to arrive and everyone you are about to meet will be the love of your life. Buy your ticket, pitch your tent, turn off your phone…then relax and float downstream. See you in July.
Laat jezelf verassen. Kids welkom. De Boutique tent staat voor je klaar als je tijdig boekt.
http://www.secretgardenparty.com/


Wychwoodfestival
Dit muziekfestival vindt plaats in Cheltenham van 4-6 juni en wordt gezien als een van de beste familie festivals. Voor de kids zijn er workshops en o.a. activiteiten van het Roald Dahl museum. Zie voor de line-up van artiesten de website
http://www.wychwoodfestival.com/


En nu dichterbij huis:


De (Kinder)Parade is een must-do met en zonder kids in de zomer. Een rondreizend festival met theater, workshops, muziek in Den-Haag, Amsterdam en Utrecht.
http://www.deparade.nl/



Grachtenfestival
Van 12-21 augustus in Amsterdam met eigen programma voor de kids vanaf 2 jaar.
http://www.grachtenfestival.nl/


North Sea Jazz Festival op 8-9-10 juli
Met een aparte activiteitenprogramma voor de kinderen.
http://www.northseajazz.com/


We willen natuurlijk meer in eigen land: boutique festivals met glamping, een coole line-up, kindvriendelijk, chill en kleinschalig! Laat bovenstaande inspiratie zijn voor nieuwe initiatieven in eigen Festivalland!





woensdag 16 maart 2011

Bohemian Chic in Lissabon

Een ideale city-break in het voor- en najaar met de kids is Lissabon. In drie dagen tijd krijg je een heel goed beeld van deze charmante en authentieke stad. Vlakbij vind je de stranden van Cascais en iets verder weg een prachtig wijngebied als je de reis nog met een paar dagen zou kunnen verlengen.

SEE:




- Trammetje 28 door het centrum naar de oude bovenstad Alfama. Wandel door de oude straatjes en bezoek het kasteel Castelo de Sao Jorge. Je hebt daar een fantastisch uitzicht boven de stad.

- Neem een ochtend de tijd voor het historische Belém. Leuk voor de kids om wat mee te krijgen van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama die de specerijenroute ontdekte naar Cochin in India. In Belém vindt je een aantal grote historische monumenten aan de rand van de rivier de Taag zoals het Jeronimos klooster en de toren van Belém. Vergeet onderweg ernaartoe niet te stoppen bij het Cafe Pasteis de Belém voor de heerlijke custardtaartjes met poedersuiker en kaneel.




TO DO:

- Maak een boottocht over de Taag voor prachtig uitzicht op de stad.

- Luister Portugese Fado (er zijn openluchtconcerten!) of bezoek in het voorjaar het festival Rock in Rio in het Bela Vista Park. In 2010 waren er veel activiteiten voor de kids. Voor 2011 staat Rock in Rio weer in Rio de Janeiro, misschien 2012 weer in Lisboa.

SHOPPEN:

Lissabon is niet een echt een shopping walhalla maar in de wijk Chiado vind je leuke boutiques en ook de bekende couture huizen zoals Hermes. Wat bijzonder is aan Lissabon zijn veel fijne winkels met authentieke producten: mooie leren handschoenen bij Luvaria Ulissis (zie ook de website http://www.luvariaulisses.com/), veel kant (mooie tafelkleden!) en het bekende tegelwerk (azulejos). Ook vindt je traditionele producten in originele verpakking (denk o.a. aan zeep, chocola, papier en parfum) bij A vida Portuguesa, zie voor de adressen http://www.umacasaportuguesa.com/
In Rua dos Bacalhoeiros zit het winkeltje Conserveira de Lisboa. Blikjes sardientjes en meer voor de liefhebber.


FOOD & DRINK:

- Koffie drink je op het terras van cafe a Brasileira aan Rua Garrett in Chiado.

- Bestel verse mangojus met scones of een lekkere lunch bij Royale Café in Chiado, http://www.royalecafe.com/

- Tavares (http://www.restaurantetavares.pt/), het oudste restaurant van Lissabon, prachtig maar laat de kids bij de oppas.

- Pap Açorda op de Rua de Atalaia 57, goed en hip restaurant met fijn artistiek publiek. Portugese en mediterane keuken. Eindig de avond met de meest lekker chocolademousse ooit, traditioneel geserveerd uit een grote schaal.





SLEEP:


In de 4 boutique suites van Chiado 16, voor alle info zie de website http://www.chiado16.com/

Je hebt prachtig uitzicht vanuit de 2 bovenste appartementen, de suites zijn ruim en er is een keuken. Kids zijn welkom en een babybedje en extra bed kan worden bijgeplaatst. Bovendien kan de eigenaresse zorgen voor een babysitter en/of chef de cuisine! Ontbijtje wordt aan de deur gebracht.

Hotel Britania, http://www.heritage.pt/
Mooi art deco hotel en kindvriendelijk!




dinsdag 8 maart 2011

Ski vakantie Oostenrijk - Hotel Boglerhof Alpbach



De Engelse krant The Guardian schreef vorig jaar over het Oostenrijkse dorpje Albach het volgende:

“A repeated winner of the award for Tyrol's prettiest village, Alpbach is ridiculously picturesque: a clutch of flower-decked wooden chalets that hold luxurious hotels, a few timber-fronted cafes and bars, and stunning mountain scenery. Piste-wise, it's really for beginners, as there are only two slopes in the village; there's a bigger choice of runs at Inneralpbach, a short bus ride away. But this is a resort for those bent on romance: a sleigh ride through the woods, fondue evenings in traditional wooden inns – the Roosmoos at Inneralpbach is particularly lovely – and walks through the snowy countryside over the more than 20km of prepared trails”


Zie je er als een berg tegenop om met een schare kleine kinderen op wintersport te gaan? Was je ooit gewend aan het maken van hele dagtochten en uitbundige apres-ski? Forget about it met een paar kleine  kids maar .... voor het eerst met kleine kinderen op wintersport kan heel succesvol uitpakken. Toegegeven, het vergt even wat organisatie om ervoor te zorgen dat toute la famille elke ochtend om 9.30 klaar staat om de gondola in te stappen met alle handschoenen, skistokken, een helm, ski-pas en zonnecrème.

Met kleine kinderen voor het eerst op de ski is Albach en Inneralpbach een fijn wintersportgebied. Vanuit Alpbach rijden ski-bussen af en aan in 5 minuten naar het gondelstation. Boven op de berg kan je de ski´s achterlaten in een depot zodat je niet elke dag met 2 paar of meer ski´s inclusief stokken, helmen, kortom gedoe de berg op moet. Bovenop de "de Wiederbergerhorn" is de Ski-schule (er zijn er 2 in Alpbach). Bij de ski-school is ook een een creche voor de allerkleinste sneeuwpopjes.





Alpbach is bij uitstek een plaats om je kinderen kennis te laten maken met een wintersportvakantie waar je zelf ook nog wat aan hebt. Geen uitgebreide skitochten en in polonaise door de apres ski hut. Maar denk kalmpjes aan naar beneden, koffietje of hot chocolate op een zonnig terras, na de lunch nog een afdaling en dan relaxed in de spa van een super fijn hotel om tenslotte de dag af te sluiten bij het haardvuur met Oostenrijkse wijn en een goed diner.



Een verblijf in het sfeervolle Romantik Hotel Boglerhof in Alpbach is voor zowel ouders als kinderen optimaal genieten. De ski bus stopt tegenover het hotel en naast het hotel is een sleepjeslift.

Hotel Boglerghof is zeer comfortabel en de service is erg goed. Kamers en familiesuites zijn heel ruim opgezet met veel hout wat heel sfeervol is! Je auto kan je kosteloos parkeren in de parkeergarage. Voor de nodige ontspanning is er een fitness ruimte inclusief  personal trainer, er zijn pilates en yoga lessen in de ochtend , een binnen- en buitenzwembad met prachtig uitzicht inclusief sauna en stoombaden en niet te vergeten een SPA waar ook de kids welkom zijn voor diverse schoonheidsbehandelingen. Het is gelukkig geen kinderkermis in het hotel. Er is wel een kinderrestaurant en speelkamer met oppas voor de kids. Er zijn babyphones en buggy's. Verder geen Nederlandse invasie maar een goede mix van Engelsen, Fransen en Nederlanders. Ik ga zelden of nooit 2x naar hetzelfde adres …. maar dit hotel is groot succes!

Sssst, niet doorvertellen...
http://www.boeglerhof.com/

woensdag 2 maart 2011

Museum aan de Amsterdamse grachten

Het culturele aanbod voor onze stadsdraakjes in Amsterdam is groot en binnen handbereik. Aan de Amsterdamse grachten heb je bijzondere en kleinschalige musea die heel kindvriendelijk zijn. Zo vierde mijn dochter haar 5de verjaardag met pruik en prachtig kostuum in het Theatermuseum aan de Herengracht en stond ik een paar jaar geleden met 2 rondrennende peuters in de tuin van hetzelfde museum tijdens het Kinder Grachtenfestival. Het Theatermuseum is inmiddels verhuisd maar zijn er nog genoeg bijzonder leuke en leerzame musea aan de gracht die het bezoeken meer dan waar zijn. Er zijn vaak aparte programma’s voor kinderen en ze kunnen er soms hun verjaardagsfeestje vieren.





Hier een aantal van mijn favorieten:

* Tassenmuseum Hendrikje

Het museum is sinds 2007 gevestigd in een schitterend historisch pand aan de Herengracht, bij de Utrechtsestraat. Naast de permanente tentoonstelling worden in het museum tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Ook zijn er regelmatig exposities van hedendaagse tassenontwerpers.

Het museumcafé is gelegen aan de achterzijde van het grachtenpand met uitzicht op de historische tuin van het museum. Voor kinderen worden speurtochten georganiseerd en voor meisjes is een workshop "zelf een tas maken" natuurlijk helemaal het einde. Op de website vindt je meer info.
http://www.tassenmuseum.nl/



* Anne Frank Huis

Eigenlijk een must voor ieder kind vanaf 10 jaar die het dagboek van Anne Frank heeft gelezen. In het huis aan de Prinsengracht, op nummer 263, zat Anne Frank 2 jaar met haar familie ondergedoken. Op de website vindt je informatie hoe je het beste je kind kan voorbereiden op het bezoek aan het Anne Frank Huis.
http://www.annefrank.org/nl



* Bijbelsmuseum

Het Bijbelsmuseum zit in een prachtig pand met mooie tuin aan de Herengracht. Leuk om met de kids te bezoeken rond de kerst. Er worden kerstconcerten gegeven, kinderkerstliedjes gezongen en het kerstverhaal wordt verteld aan de hand van beelden en schilderijen. Het Bijbels Museum is een van de oudste musea in Nederland.
http://www.bijbelsmuseum.nl/


* Foam Fotografiemuseum

Kids zijn over het algemeen dol op foto´s kijken en foto's maken. Foam Fotografiemuseum
Amsterdam aan de Keizersgracht is een museum van internationale allure en een creatief centrum waar fotografen elkaar kunnen ontmoeten. Naast grote tentoonstellingen van (wereld)beroemde fotografen, heeft Foam ook kleinere kortlopende tentoonstellingen van opkomend talent. Tijdens schoolvakanties zijn er workshops voor kinderen vanaf 8 jaar.
http://www.foam.org/



* Hermitage

In dit mooie museum aan de Amstel kan je in de familieateliers samen met je kinderen een creatieve en leerzame familieworkshop volgen. De Hermitage heeft een uitgebreid educatief programma.
De workshop begint vaak met een rondleiding over de tentoonstelling. Vergeet niet de museumwinkel van de Hermitage te bezoeken! Voor meer info zie de website http://www.hermitage.nl/