maandag 20 februari 2012

Tussen Kunst en Kids

In steeds meer Amsterdamse musea zijn kinderen meer dan welkom. Exposities en kinderateliers met familieworkshops laten onze Kids spelenderwijs kennis maken met Kunst.


Een paar keer per jaar neem ik mijn 3 stadsdraken met wisselend succes mee naar een museum in Amsterdam. Zo liepen wij van de week in het COBRA Museum voor moderne kunst en zagen wij de mooie tentoonstelling Klee + Cobra, het begint als kind. In deze tentoonstelling zie je de fascinatie van de COBRA-groep en Paul Klee voor de wondere verbeeldingswereld van het kind. Mijn zoon van 7 (die nooit stil kan zitten) stond tot mijn eigen verbazing gefascineerd te kijken naar de schilderijen van maskers, dieren en acrobatiek. Mijn zoon van 3 liep bijna een kunstwerk omver en mijn dochter van 9 slofte na schilderij 5  met grote verveling langs alle kunstwerken. Na zo'n 3 kwartier (!) was de aandacht voor Kunst wel klaar en kwamen wij aan bij het kinderatelier. Zelf schilderen en tekenen is natuurlijk het allerleukste! Vol trots nemen mijn kinderen het kunstwerk mee naar huis en ook de brochure van de tentoonstelling moet mee van mijn zoon. Mijn dochter weet nu waar COBRA voor staat, toch leuk en bovendien 3 steden die de moeite meer dan waard zijn om met de kids te bezoeken!

Musea die interactief zijn, een audio tour aanbieden en de mogelijkheid om na afloop zelf  “een kunstwerk” te maken is een succesformule en bruggetje om Kids kennis te laten maken met Kunst.
De leukste kinderateliers in Amsterdamse musea:

- COBRA Museum voor moderne kunst (Amstelveen), iedere zondag vrij toegankelijk kinderatelier
http://www.cobra-museum.nl/

- Rijksmuseum met speciale programma’s voor families en kinderen
http://www.rijksmuseum.nl/

- Van Gogh Museum, workshops voor kinderen elke zaterdag en zondag
http://www.vangoghmuseum.nl/

- Stedelijk Museum, dit jaar weer geopend!
http://www.stedelijk.nl/

Voor meer cultureel plezier voor de kids in Amsterdam lees je Museum aan de Amsterdamse grachten, maart 2011Geen opmerkingen:

Een reactie posten