maandag 26 juni 2017

French Music Crush

Ik schat dat ik een jaar of 14 ben. Ik ben in Frankrijk bij mijn oma en zit aan de ontbijttafel. Ik krijg un bol de cafe met veel melk en stokbrood met een dikke laag roomboter. In de keuken staat een grote televisie die elke ochtend standaard aan staat. Er wordt een video clip uitgezonden van een Franse zanger Johnny Halliday met een prachtig liedje "Je te promets" en daarna nog zo'n beauty van Jean Jacques Goldman, "la-bas". Ik denk dat daar mijn crush is begonnen. Mijn moeder luisterde naar Brel, Dalida en Greco, voor een 14 jarige nog een beetje mwah.


Totaal onbegrepen door mijn klasgenoten draaide ik de daarop volgende jaren de CD's van J.J. Goldman, Johnny Halliday, Francis Cabrel en Etienne Daho helemaal grijs. Gelukkig zat er altijd wel een klasgenootje tussen die een vakantieliefde had in Frankrijk en mijn Franse muzieksmaak wel kon waarderen. Op mijn eindexamenfeest werd Salt-n-Pepa halverwege ingewisseld voor een van mijn favorieten van J.J. Goldman. WTF moeten mijn vrienden gedacht hebben. In mijn studententijd had ik een vriendin die mijn liefde voor Frankrijk wel kon waarderen. We aten altijd zo super goed in het restaurant van Maison Descartes en gingen daarna naar een Franse film. Franse zangers zijn namelijk over het algemeen ook nog goede acteurs.

Het concert van Johnny Halliday in Paradiso in de jaren '90 was een van de hoogtepunten. Daar stond ik 21 jaar, vriendje mee tussen ouwe rockers met leren jasjes van een jaar of 40. Mijn buurvrouw van ver in de 40 stond in de zaal en keek verrast. Ha jij hier? Johnny Halliday dateert al van de 60's.Inmiddels zoveel jaren later treedt Johnny Halliday nog steeds op. Vriendinnen gaan inmiddels graag mee naar die kleine concerten in Amsterdam van Coeur de Pirate en Lou Douillon. Nu hebben we Benjamin Biolay, de nieuwste crush. Vriendin en ik vinden 'm leuk. Nog geen twee jaar geleden zat hij een beetje verborgen quasi cool achter zij piano terwijl Vanessa Paradis hem toezong. Hij gaat nu weer solo en moet gauw naar Amsterdam komen.

Voor iedereen die naar Frankrijk gaat deze zomer....mis ze niet mijn Franse helden o.a. in La Rochelle, Calvi on the Rocks, Bordeaux etc. Voor meer Franse muziek luister je naar het Spotify account van Family Travel Delights 💚
Geen opmerkingen:

Een reactie posten