maandag 3 februari 2014

Do like the locals do -- in Parijs

Cities around the world in 12 months, illustratie door Anna Bond, Rifle Paper Co. USA
Parijs is altijd een goed idee! Jaren geleden ging je naar Parijs en nam je producten mee naar huis die niet in eigen land verkrijgbaar waren. Die tijden zijn wel veranderd. Voor een geurkaars van Diptyque, coole jas van Maje en witte blouse van The Kooples hoef je tegenwoordig niet meer naar Parijs. Maar wel voor heel veel nieuwe inspiratie op het gebied kunst, streetstyle en nieuwe upcoming buurten waar je heerlijk kan aanschuiven voor een brunch op zondag zoals in South Pigalle en waar je tussen de locals een aperitief drinkt in een buurtcafe van le Haute Marais.

Een goede blog, een city app en een mooie kaart helpen je bij het vinden van de juiste city treasures. Het liefst wil je van de Parijzenaars zelf horen waar de authentieke en geliefde buurt adressen zijn te vinden (les bonnes adresses). Er zijn zoveel Nederlandse en buitenlandse blogs die de nieuwste hotspots voor je bijhouden. Maar eerlijk, who knows is het wel een vreselijke tent met slecht eten, abominabele bediening en laten alle locals het links liggen. Misschien is nou juist dat beetje gedateerde buurtrestaurant op de hoek van de straat wel the place to be en zou hier je zomaar voorbij lopen.

Wat zijn de favoriete hang outs, winkels en buurten en die ´t ´m doen bij Parijzenaars?

Allez on y va, 15 tips and tricks om te onthouden:


1. Weet dat de Monoprix (de Franse Hema) een grote favoriet is! Voor food maar ook Petit Bateau voor les Petits. Wat zo fijn is dat ze de fijne Nuxe producten verkopen (in Nederland verkrijgbaar bij Skins Cosemetics).

2. Oud en Nieuw! Cafe de Flore en Brasserie Lipp zijn places to be maar omarmen Parijzenaars ook concept store Merci, Restaurant CRU (bio en raw food) en fijne woonwinkels zoals Caravane.

3. Le petit dej. is nieuw leven ingeblazen. Parijzenaars ontbijten nauwelijks maar beginnen de dag wel met een cafe au lait of petit cafe. Daar begint verandering in te komen. Voor een goed ontbijt kan je nu o.a. ook terecht bij kindvriendelijk Le Pain Quotidien met diverse vestigingen in Parijs.

4. Les Parisiennes houden van mode maar zijn geen fashion victims. Lees de stijlbijbel van Ines de la Fressange en modeblog van Garance Dore. Ga op het terras zitten van Cafe de Flore en kijk het af.

5. Parijzenaars zijn dol op kunst en weten feilloos waar en wanneer welke exposities er zijn. Maar let op: Louvre is voor toeristen en Musee d´Orsay is ook niet het meest favoriet. De Parijzenaar gaat het liefst naar Jeu de Paume of Palais de Tokyo. Musee Rodin en Musee Zadkine zijn ook tres sympa!


Musee Zadkine


6. Parijs kent nu een aantal micro buurten die sterk in opkomst zijn met hele lekkere lunch adressen en quirky boutiques. Een ervan is in en rond Rue des Vingriers in het Xde arrondissement tussen Boulevard Magenta en Canal St. Martin. Kijk o.a. uit naar Tuck Shop (van Australische eigenaren), Holey Belly en Cafe Craft.

7. Parijzenaars gaan op zondag uitgebreid brunchen en wandelen in Jardin Luxembourg en de Tuilerieen. Voor een brunch ga je naar Rose bakery.

8. Op een koude winteravond is er geen betere keuze dan en famille genieten van een fondue Savoyarde bij Heureux comme Alexandre.

9. Over het algemeen geldt in Parijs maar ook daarbuiten. Fransen lopen en eten niet tegelijkertijd.. Dus wel een baguette Jambon kopen en in het park gaan zitten. En natuurlijk is de foodtruck trend ook van Amerika naar Parijs overgewaaid. Maar niet slenteren over de Champs Elysees met een broodje hamburger in de hand.

10. De weg vragen in Parijs verloopt niet altijd zo vriendelijk. Met een beetje pech zegt de Parisienne `je ne suis pas un plan´ en loopt door..... Tip: met `excuser moi de vous deranger Madame..` maak je meer kans.

11. De Velib is een geweldige uitkomst voor toeristen. Veel locals willen wel (want het is hip) maar maken helemaal geen gebruik van de fiets. Te koud, te ver... altijd een excuus.

12. Parijzenaars zijn ware treasure hunters. Altijd op zoek naar het beste brunch adres, de beste tandarts, de best bio markt etc. Die Treasures delen ze vervolgens alleen met hun beste vrienden. Dus via via via.

13. Voor een nieuw parfum ga je naar een echte parfumeur, Frederic Malle.
14. Parijzenaars ontvluchten graag de stad in het weekend. Bij voorkeur naar het platteland, een boerderij in de Bourgogne via Tonton Marcel of meer chic met Relais & Chateau.

15. Parijzenaars zijn dol op het aperitief. Begin van de avond, after work stromen de locale buurtcafes vol voor een apero bij Chez Jeanette, Chez Prune, Le Progres aan de Rue Bretagne en op het terras van La Perle in 75 rue Vieille du Temple, beiden in le Marais.Voor meer Parijs klik je op Kindvriendelijk Parijs en A few days in Paris


Geen opmerkingen:

Een reactie posten