maandag 7 januari 2013

Ijsland: best of both worlds

Op dezelfde dag paardrijden door een ruig heuvellandschap en een quirky designershop bezoeken. Tadaa.... Ijsland heeft van allebei. Noorderlicht, hotsprings, watervallen, groene valleien in de zomer en pakken sneeuw in de winter maar ook bijzondere designer boetieks, fijne restaurants en eigenzinnige hardwerkende eilandbewoners.

Family Travel Delights vroeg aan de Nederlandse Eline die met haar man en twee dochters in Ijsland woont 10 Insider tips voor een onvergetelijke reis door Ijsland. Eline heeft samen met haar man een boerderij met 700 schapen en 75 paarden. Daarnaast hebben zij een kleine Guesthouse met 10 kamers. Verwacht geen luxe maar wel het betere boerenbed pur sang in een waanzinnig natuurgebied.  1.  Hoe is het om Ijsland in de verschillende seizoenen te bezoeken en wat vind je zelf het leukste seizoen met kinderen? 

Elke dag in IJsland is anders. Het weer is zo veranderlijk en het lijkt of de natuur zich daaraan aanpast. IJsland is en blijft ongelofelijk mooi in alle seizoenen van het jaar. In het voorjaar kleuren de valleien langzaam van geel naar groen en kan je wat langer buiten blijven in de avond. De zomer laat je de tijd vergeten. We leven met het licht, er wordt dus weinig geslapen. Om 24.00 uur is het nog net zo licht als om 12.00 uur. In de zomer gaan we graag wandelen of paardrijden in de bergen en het hoogland in. Toch is het altijd weer fijn als de herfst komt. Met de schemering komt er weer meer rust. De natuur is kleurrijk met veel verschillende geel- en rood tinten. Als er sneeuw ligt in de winter gaan we graag sleeën of skieën of erop uit, de berg op met onze sneeuwscooter. De kinderen spelen het meeste buiten als er sneeuw ligt. In de avond is de sterrenhemel zo ongelofelijk mooi, daar kunnen we uren naar kijken. En dan natuurlijk nog het Noorderlicht erbij.2. Wat zijn de 3 favoriete activiteiten in de natuur met kids in Ijsland?
Paardrijden, wandelen op de berg of gletsjer- en riverraften.
3. Waar en wanneer moeten we naar Ijsland voor het spotten van het mooiste Noorderlicht?  

Je hebt de meeste kans op Noorderlicht bij een temperatuur net onder het vriespunt en natuurlijk onbewolkt weer. Op Space Weather krijg je goede informatie over Noorderlicht. Tegenwoordig heeft IJsland zelf ook een website waar de verwachting voor het Noordenlicht wordt gepubliceerd: Noorderlicht in Ijsland.  

4.Wat is de Ijslandse lekkernij voor kinderen die niet te missen is? 
 
Sörur en Lakkrístoppar. Dit zijn koekjes van meringue met chocolade.


5. Waar zijn jouw favoriete "secret" places in IJsland?
 
Alle gletsjers (jeepsafaris, wandelen, ijsklimmen), landmannalaugar, Kerlingafjall. Maar ook het onbewoonde hoogland, weg van de "toeristische route" en waar bijna geen wegen zijn. Zodra je een uurtje rijden bij ons vandaan het hoogland in gaat kom je echt niemand tegen. De vergezichten zijn wonderschoon en je voelt je zo heerlijk een met de natuur.6. Wat zijn jouw favoriete hotspots in Reykjavik
 
Live like a local met de kids in Apartment K. Bezoek het 
National Museum, de kerktoren van Hallgrímsstadakirkja en Perlan voor mooi uitzicht. Je kunt geweldig lekker eten in Reykjavik. Ga lunchen op de bovenste verdieping van de concertzaal Harpa of bij Solon en vergeet niet de galleries aan de Laugavegi en Skólavörðustig. En last but not least watch out voor de quirky geklede Reykjavikers. Denk handwerk, ondenkbare combinaties die toch Streetstyle fashion waardig zijn.  


 

7. Wat moet er mee in de koffer voor een reis naar Ijsland?

Fotocamera, goede wandelschoenen, warme kleding maar ook la petite robe noir voor de avond.


8. Heb jij nog een bijzondere Ijsland tip die niet in de boekjes staat?
 
Bezoekers aan Ijsland rijden veel op de ringweg en nemen te weinig tijd om de bijzondere natuur te ervaren. Beter een kleiner gebied doorkruisen en de tijd nemen om van de weg af te gaan om naar die unieke waterval of hot spring te lopen. Of die berg met die mooie kleuren te bekijken. Je komt altijd iets nieuws en bijzonders tegen. Van de zomer liep ik met mijn gezin over een berg met allemaal kleuren, blauw, groen en rood. We gingen zitten met onze picnic en tot onze grote verbazing zat er heel veel warm water in de grond, de grond was overal warm. Een een hele aparte gewaarwording omdat er ook geen bronnen of rookpluimen in de omgeving waren. Weer een bijzondere ontdekking gedaan die ons altijd bijblijft.


9. En een romantisch adres?
Hotel Ranga is een bijzonder mooi adres en niet te vergeten kleine sfeervolle hotelletjes aan zee of juist uitzicht op een mooie berg, die zijn toch favoriet.


10. De fijnste Spa/Welness in Ijsland?


De Bluelagoon is zeer populair. Maar inmiddels te toeristisch naar mijn smaak. Voordeel zijn wel de hele fijne extra´s zoals massages. Als je alleen een bad wilt nemen zou ik adviseren om in Myvatn naar Jardböðin te gaan. Fijner water om in te baden, iets rustiger en meer natuur. Topwelness ervaring is toch een natuurlijke hotpot ergens in de middle of nowhere. Of het geluk van een kleine guesthouse met een hotpot ervlakbij. Voor meer bijzondere hotspring adressen kijk je even op Swimming in Iceland.


En dan nog dit filmpje met een kleine indruk van die prachtige Ijslandse Paarden. Have a look: http://vimeo.com/lanternfishmedia/herdinicelandtrailerGeen opmerkingen:

Een reactie posten