woensdag 16 oktober 2013

Amsterdam Insider: het geheim van de Concierge

Vergeet even de reisboekjes, blogs en apps. Als je echt wilt weten waar je in een ´vreemde stad´ de hotspots, secret hide aways en goede restaurants kunt vinden vraag je het aan de concierge van een top hotel in de stad. Van New York tot Rio, London en Madrid, de Concierge heeft de Gouden Sleutel om je te wijzen naar die plekken in de stad die je anders misschien niet had kunnen vinden. Family Travel Delights sprak met Eef Sparla, hoofdconcierge van De L´Europe.
 

 

Na de hotelschool Amsterdam en jobs in diverse horecagelegenheden kreeg Eef de kans om het vak van concierge te leren. Vanaf 2010 geeft hij in de De L´Europe leiding aan een team van portiers, huisbediendes en 4 concierges, Daarnaast is hij Secretaris van beroepsgilde de Gouden Sleutels, onderdeel van Les Clefs d'Or. Dit is het kwaliteits kenmerk voor Hotel Concierges in de 4 en 5 sterren hotels in Amsterdam. Eef geeft gastcollege samen met verschillende collega's op de Hotelschool Amsterdam en in Leeuwarden. Het beroep van Hotel Concierge is een beroep waar je in rolt. Het is vaak geen bewuste keuze die je maakt tijdens een opleiding, maar wat voortvloeit uit gastgerichtheid binnen het bedrijf en affiniteit met de stad waar je werkt.
 
Het geheim van een goede concierge? `Breed georiënteerd te zijn en luisteren naar de wensen van de gast om echt persoonlijke service te kunnen geven. Bij De L’ Europe maken wij bijvoorbeeld gebruik van meer dan 140 restaurants, omdat iedere gast anders is en een ander verwachtingspatroon heeft´.
 
Wat Family Travel Delights graag wil weten over top adressen, secret hide aways met of zonder kids door de ogen van de concierge van een 5* hotel.....


Het is mijn eerste bezoek met mijn gezin aan Amsterdam en ik heb 1 dag de tijd. Waar moet ik in absoluut tijd voor maken om te zien?
Begijnhof, een mooie combinatie van historie, cultuur en kunst (schuttersgallerij)

Is er komende maanden een bijzondere expositie die ik niet mag missen?
Iedere expositie is persoonlijk. Zelf ben ik altijd erg gecharmeerd van Foam. Foam heeft meestal meerdere exposities tegelijk, waardoor er altijd wel iets is wat mij aanspreekt. Ik vind foto exposities vaak erg toegankelijk, je kunt er even snel doorheen, maar ook makkelijk bij iedere foto even afdwalen. Foto’s brengen bij mij vaak snel een bepaalde emotie naar boven en Foam is hiervoor “the place to be”.
Waar maak ik de mooiste foto´s van de stad?
De mooiste stek vind ik de Skylounge. Hier kunnen prachtige cityview shots gemaakt worden. Dichtbij De L’ Europe is de staalstraat een mooie stek om foto’s te maken. Het mooiste is toch dat het doelloos wandelen door de stad vaak de mooiste foto’s oplevert. Ik heb de eer samen te werken met de beste amateurfotograaf van Nederland, Nol Ploegmakers die voor ons de stad ingaat om het echte Amsterdam vast te leggen. Prachtige foto’s met een rauw randje zoals Amsterdam ook over kan komen op het moment dat je “slentert”.
Ik wil eens iets nieuws zien in Amsterdam, waar moet ik heen?
Er zijn af en toe leuke alternatieven op de klassiekers. Op dit moment is er in de Beurs van Berlage Van Gogh My Dream Exhibition en in Magna Plaza  Rembrandt all his paintings. Dit is weer eens een andere kijk op de grote kunstenaars waar Amsterdam zoveel toeristen mee weet te trekken. Het is absoluut geen vervanging van de musea, maar wel een leuke aanvulling, zeker met kinderen.
Wat is op dit moment het beste restaurant van de stad?
Buiten Bord´Eau wat in mijn opzicht het totaal plaatje heeft van vernieuwend, kwaliteit en locatie heb ik het meest verrassend gegeten bij @ Samhoud Places. Voor de kleinere beurs is er zoveel te vinden. Mijn persoonlijke favorieten zijn Incanto en van Vlaanderen beiden reeds klassiekers, maar altijd goed.
En het adres voor een goed glas wijn, niet toeristisch?
Bij mooi weer het terras van NEVY.
Bij slecht weer Bar Oldenhof op de Elandsgracht.
Welk advies geef je aan gasten die Amsterdam bezoeken rond de kerst?
Uiteraard zijn wij weer ambassadeur van het Wereld Kerstcircus in Carre.
Het is wel heel verstandig om een goede planning te maken voor deze periode aangezien het erg druk kan zijn in de stad. Tickets voor musea online kopen met een tijdslot zodat er geen lange wachttijden zijn in de kou.
Ik wil een dagtripje maken met kinderen buiten de stad, wat raad je aan?
Kroller Muller Museum: Kunst, Architectuur en Natuur.
Bij mooi weer een mooie vaartocht door Waterland of west Friesland (Lutjebroek-Enkhuizen en een bezoek aan het Zuiderzeemuseum)

Kan je een insider tip geven over een bijzonder adres in de stad?
Tales & Spirits, zeer plezierige bar met goede service en een leuk verhaal.
 
SYU, barbier new style in de Vijzelstraat.
Hotel de Goudfazant is een goed adres, kindvriendelijk en ook te vinden op de Family Travel Delights Amsterdam City Treasure Map.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten