woensdag 2 maart 2011

Museum aan de Amsterdamse grachten

Het culturele aanbod voor onze stadsdraakjes in Amsterdam is groot en binnen handbereik. Aan de Amsterdamse grachten heb je bijzondere en kleinschalige musea die heel kindvriendelijk zijn. Zo vierde mijn dochter haar 5de verjaardag met pruik en prachtig kostuum in het Theatermuseum aan de Herengracht en stond ik een paar jaar geleden met 2 rondrennende peuters in de tuin van hetzelfde museum tijdens het Kinder Grachtenfestival. Het Theatermuseum is inmiddels verhuisd maar zijn er nog genoeg bijzonder leuke en leerzame musea aan de gracht die het bezoeken meer dan waar zijn. Er zijn vaak aparte programma’s voor kinderen en ze kunnen er soms hun verjaardagsfeestje vieren.

Hier een aantal van mijn favorieten:

* Tassenmuseum Hendrikje

Het museum is sinds 2007 gevestigd in een schitterend historisch pand aan de Herengracht, bij de Utrechtsestraat. Naast de permanente tentoonstelling worden in het museum tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Ook zijn er regelmatig exposities van hedendaagse tassenontwerpers.

Het museumcafé is gelegen aan de achterzijde van het grachtenpand met uitzicht op de historische tuin van het museum. Voor kinderen worden speurtochten georganiseerd en voor meisjes is een workshop "zelf een tas maken" natuurlijk helemaal het einde. Op de website vindt je meer info.
http://www.tassenmuseum.nl/* Anne Frank Huis

Eigenlijk een must voor ieder kind vanaf 10 jaar die het dagboek van Anne Frank heeft gelezen. In het huis aan de Prinsengracht, op nummer 263, zat Anne Frank 2 jaar met haar familie ondergedoken. Op de website vindt je informatie hoe je het beste je kind kan voorbereiden op het bezoek aan het Anne Frank Huis.
http://www.annefrank.org/nl* Bijbelsmuseum

Het Bijbelsmuseum zit in een prachtig pand met mooie tuin aan de Herengracht. Leuk om met de kids te bezoeken rond de kerst. Er worden kerstconcerten gegeven, kinderkerstliedjes gezongen en het kerstverhaal wordt verteld aan de hand van beelden en schilderijen. Het Bijbels Museum is een van de oudste musea in Nederland.
http://www.bijbelsmuseum.nl/


* Foam Fotografiemuseum

Kids zijn over het algemeen dol op foto´s kijken en foto's maken. Foam Fotografiemuseum
Amsterdam aan de Keizersgracht is een museum van internationale allure en een creatief centrum waar fotografen elkaar kunnen ontmoeten. Naast grote tentoonstellingen van (wereld)beroemde fotografen, heeft Foam ook kleinere kortlopende tentoonstellingen van opkomend talent. Tijdens schoolvakanties zijn er workshops voor kinderen vanaf 8 jaar.
http://www.foam.org/* Hermitage

In dit mooie museum aan de Amstel kan je in de familieateliers samen met je kinderen een creatieve en leerzame familieworkshop volgen. De Hermitage heeft een uitgebreid educatief programma.
De workshop begint vaak met een rondleiding over de tentoonstelling. Vergeet niet de museumwinkel van de Hermitage te bezoeken! Voor meer info zie de website http://www.hermitage.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten